Indrømmet, jeg har en afhængighed! Jeg køber billige kinesiske dimser og dingenoter til mit kamera på eBay, og jeg kan ikke lade være. Selvom jeg godt ved at man ikke kan få det hele for det halve, så kan jeg alligevel ikke lade være med at prøve. For eBay er fyldt med sjove dimser, der kan erhverves for få kroner, og ofte er forsendelsen tilmed gratis. Holder man købene under 80 kroner, så slipper man for importafgifter og told. Og ja, du kan faktisk få ikke så lidt for prisen af to store fadøl, når bare afsenderen hedder Kina eller Hong Kong. Så hvad venter du på?

Her følger mine forslag til 10 billige kamera-dimser, du næppe vidste, du står og mangler.

 

1. Variabelt ND-filter (ca. 45 kroner)

Variabelt ND-filterIsær når jeg bruger mit DSLR-kamera til video, kan jeg godt lide at arbejde med en så lav blænde, som muligt, så jeg får en uskarp baggrund. Men ved udendørsoptagelser med bare en smule sollys, er det sjældent muligt uden et neutral-density filter, eller ND-filter om man vil. Filtre er relativt dyre, og med god grund, for de skal helst bryde lyset rigtigt og ikke skabe uskarpheder i billedet. Men da jeg ofte leger med ældre linser fra analoge kameraer, der i forvejen har små sjove skævheder, har jeg alligevel taget chancen og købt et variabelt ND-filter af mærket Fotga, der passer på alle mine linser med en skruefatning på 49mm. Videobloggerne på YouTube er i hvert fald begejstrede for dette filter.

 

2. Adapterringe (fra 12 kroner og op)

adapterringSom nævnt er jeg vild med at bruge gamle linser og objektiver fra analoge kameraer. Adapted lenses er blevet den helt store trend blandt fotografer, og med god grund. For mange af dem handles billigt, og de har samtidig fantastiske egenskaber så som stor blændeåbning og fin bokeh. (En af mine absolutte favoritter er den sovjetisk-fremstillet Helios 44M, som også findes billigt på eBay. Men mere om det i et senere blogindlæg).

For at bruge disse forskellige linser og objektiver på mit Canon EOS 100d, er det nødvendigt med adapterringe, og her er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser, når det kommer til billige metalringe, der kan konvertere f.eks. Pentax K-mount eller M42-mount til moderne Canon EF-mount, micro four third eller Nikon-F. Tjek dog altid om det objektiv, du ønsker at konvertere, også kan bruges direkte på dit digitalkamera. Nogle typer objektiver kræver dyre adaptere med indbyggede konverteringslinser, og nogle kan enten slet ikke bruges, eller kan ikke svare sig at benytte, da kvaliteten af dem er for dårlig.

 

3. Viewfinder (ca. 26 kroner)

viewfinderHvis du ikke altid er helt sikker på skarpheden, når du laver video og benytter LCD-skærmen bag på dit kamera, så kan du med fordel ofre et par basseøre og få en viewfinder med indbygget forstørrelsesglas til montering på dit kamera. Jeg købte en en af slagsen som godt nok passer til de større Canon-modeller, men med en fil og lidt flid fik jeg passet skruen til, så den kan fastmonteres i stativskruehullet under kameraet. Rammen, der holder viewfinderen, er magnetisk. Så viewfinderen kan hurtigt klikkes af og på.

 

4. Flash diffuser (ca. 10 kroner)

flashdiffuserDenne her var bestemt en af de ting, som jeg ikke selv vidste, jeg stod og manglede. Tror den røg med i en bestilling af en anden himstregims, fordi forsendelsen var gratis og jeg stadig kunne købe for yderligere et par kroner, uden at ramme den stygge told-grænse på 80 kroner. Denne diffuser fylder og vejer ingenting, og med den i kameratasken kan jeg altid bløde lidt op for den ikke særligt gode flash, der sidder fastmonteret på mit kamera.

Jeg prøver faktisk altid at undgå flashbilleder, men nogen gange er der simpelthen for lidt lys til at det kan undgås, og så kan denne redde bare lidt af fotosnobbens værdighed.

 

5. Flash fjernbetjening (ca. 60 kroner)

remote_flash_triggerNu vi er ved det med blitz-billeder. Jeg har arvet en gammel Osram-flash, som desværre ikke passer på de nyere kameraer. Men løsningen blev denne flash-fjernbetjening. Senderen sættes i flash-skoen ovenpå kameraet, og modtageren, der også kan bruges med ældre flashes, monteres på flashen.

Det smarte er at flashen således heller ikke behøver at blive monteret direkte ovenpå kameraet, men f.eks. kan holdes i hånden eller sættes på stativ.

Systemet har 16 forskellige frekvenser at sende på, så hvis man har problemer med at naboen også flasher. Så er der rigeligt med kanaler at vælge imellem.

 

6. Magic arm (ca. 40 kroner)

magicarmDenne arm købte jeg faktisk i forbindelse med mit Ekstern monitor for 154 kroner-projekt. Den kan monteres på mange forskellige måder, men kan bl.a. sættes i kameraets flash-sko, og kan bruges til at holde en lille monitor, en ekstern mikrofon eller måske en flash eller sun gun.

Hos forhandlerne herhjemme koster en tilsvarende arm et par hundrede kroner. Men kineserne skal igen bare have pengene for en stor fadøl, og så sender de den tilmed gratis. Men som med mange af de andre ting her i listen, så må man til gengæld væbne sig med 2-3 ugers tålmodhed, inden den ligger i postkassen.

 

7. Universal kamerahåndtag (ca. 37 kroner)

universalholderDette lille universalhåndtag kan som det fremgår af billedet bruges til et hav af forskellige ting. Selv har jeg planer om at benytte det i kombination med en rig, som jeg er ved at sætte sammen til mit kamera. Men kun fantasien sætter grænser, så når den engang er landet i postkassen (jeg har foreløbigt ventet et par uger), så skal jeg nok finde nye sjove kombinationsmuligheder.

Det kunne f.eks. være i kombination med min Røde NTG-3, der derved kan benyttes som shotgun-mic.

 

 

8. Kamerabatterier (fra ca. 50 kroner)

batterierFor nyligt opdagede jeg, at jeg faktisk kunne få hele to genopladelige batterier til mit Canon-kamera for kun 74 kroner på eBay. Disse er godt nok ikke originale Canon-batterier, men det er kameraet ligeglad med, og så er de faktisk på små 400 mAh mere end de originale, hvilket giver en længere levetid, inden de igen skal lades op.

Jeg har også tjekket med mit Lumix LX-3, der snart trænger til et nyt frisk batteri, og her er der også mange hundrede kroner at spare, hvis man har mod på at prøve med et uoriginal batteri.

9. Objektivpose (Fra ca. 15 kroner)

linseposeEndnu en ting jeg købte lidt spontant, da jeg sad og shoppede efter noget andet, men som jeg faktisk har fundet stor anvendelse af.

Denne objektivpose har en praktisk klik-krog, der kan hæftes fast i bæltestroppen på ens bukser, hvilket har været meget anvendeligt for mig, når jeg har været ude og fotografere med mere end et objektiv.

 

 

10. Objektivdæksler (fra ca. 9 kroner)

rearcapsHar du ikke allerede smidt et dæksel væk til et af dine objektiver, så skal du nok komme til det.

Ebay har heldigvis objektivdæksler i alle afskygninger og til alle mærker. Så du behøver ikke fare ned hos din lokale fotoforhandler og betale det hvide ud af øjnene, bare fordi du har tabt bagdækslet til din 24-70’er.

Kategorier: BLOG

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *