Jeg er ellers ikke den store apple-fan; har alle årene sværget til PC. Men min telefon er en iPhone, og med den i lommen har jeg altid et par nyttige værktøjer til film- og tv-produktion ved hånden, som jeg gerne vil anbefale.

MoviePro

moviepro01Mobiltelefoner bliver flittigt benyttet til videooptagelser, ikke kun til hjemmevideoerne, men også af professionelle. Og her opstår der ofte et problem i klipperummet, hvis optagelserne er lavet med iPhone’s standard kamera app. For denne optager med 29 billeder/sek., og ikke 25 billeder/sek., som er PAL-standard. Desuden fungerer kameraet fuldautomatisk, så ISO, blænde, fokus og hvidbalance passer sig selv, når først man har trykket “optag”.

MoviePro giver dig fuld kontrol over iPhone’s kamera. Zoom, fokus, ISO, blænde, hvidbalance, framerate og sågar avancerede indstillinger som videoopløsning, lydniveau og videostabilisering, er blot nogle af funktionerne, som denne relativt billige app lukker op for. Med den har jeg altid et HD-videokamera i lommen.

iTalk Recorder

italkiPhone er faktisk en udmærket lydoptager, og i en snæver håndevending klarer telefonens mikrofon sig faktisk ganske godt. Derudover findes der mange eksterne mikrofoner til iPhone.

En app jeg slet ikke kan undvære, er iTalk Recorder. Denne simple app giver mulighed for at optage lyd i enten 11, 22 eller 44,1 kHz som AIFF-filer, og derefter kan disse enten overføres via email eller Dropbox. Jeg er som freelancer flere gange endt i et klipperum uden mulighed for direkte indtaling af maskespeak, og her har denne app fungeret fantastisk som min lille mobile speakboks.

Som en lille ekstra – men meget lækker feature, så vender den automatisk skærmbilledet, når man vender telefonen på hovedet for at tale direkte ind i mikrofonen.

Sun Surveyor (lite)

sunsurveyorEt klassisk spørgsmål når man er på locationtur, er: hvor står solen på himlen, når vi skal filme kl. XX?

Sun Surveyor giver heldigvis svaret (hvis det altså ikke bliver overskyet). Ved hjælp af GPS og iPhone’s kompas, viser app’en en 3D-kurve over hvor solen vil stå på himlen dagen igennem.
Køber man betalingsudgaven af app’en, kan den også vise det som augmented reality, hvor grafikken kommer til syne på et videobillede fra telefonens kamera.

Panascout

Nu vi er ved locationturen, hvordan forholder det sig så lige med framingen af skudene og valg af objektiver?

Der findes flere app’s, der kan hjælpe med at finde den rigtige framing med det rette objektiv. Desværre er de fleste af disse app’s ret dyre. Panascout ligger i den billige ende. App’en kan hentes gratis, og for 16 kroner kan man åbne for den vigtigste funktion, nemlig afprøvningen af forskellige brændvidder (alle funktioner i app’en kan låses op for 80 kroner).

panascoutDerudover kan app’en gemme stillbilleder med noter, som siden kan overføres via email eller Dropbox.

Jeg har endnu ikke brugt denne app i praksis, men har ofte stået i en situation, hvor jeg har haft brug for den. Så telefonen bliver med sikkerhed hevet frem, næste gang jeg er på locationtur.

 

Hvad er dine foretrukne apps on location?
Smid gerne en kommentar i feltet herunder.


3 Kommentarer

Morten Månsson · 17. november 2016 kl. 3:19

Jeg kan også anbefale ‘Cinemek HD Storyboard’ til at lave hurtige animerede storyboards af en skudliste eller en spontan ide, når man lige falder over den fede location. Der findes også andre storyboard apps, hvor man downloade clipart og indsætte i boardet, men Cinemek er fed fordi det bare er hurtigt og simpelt at bruge, når man står ude i marken.

    admin · 20. november 2016 kl. 0:15

    Lyder som en app, jeg skal prøve. Tak

Morten Månsson · 18. november 2016 kl. 2:18

Tjek også Kodak Cinema Tools, samt Shot Designer.

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *