Jeg har længe gået og drømt om et nyt kamera, som erstatning for mit Canon EOS 100d, der ellers har gjort det godt igennem de sidste 3 års tid. Men dens 1.6x crop factor, og at al video over ISO 800 begynder at blive for grynet til min smag, har gjort at jeg har kastet min kærlighed på Sony’s Alpha 7-serie. Pris bør matche behov, så de helt dyre A7R-II og A7S-II har jeg undladt at drømme alt for meget om, og i stedet er valget faldet på deres noget billigere A7II, der bl.a. har billedstabilisering og mulighed for at optage video i XAVC-s, men så til gengæld har et par undladelser i forhold til de dyrere storebrødre, så som video i 4K.

Men i denne gang skal det ikke handle så meget om kameraets funktioner, for jeg har ganske enkelt ikke fået det endnu… Eller rettere; det havde jeg faktisk – af to omgange.

I starten af januar slog jeg nemlig til, og købte kameraet, inkl. et 28-70 mm objektiv, fra en webshop på Ebay, lokaliseret i England. Der var nemlig 3000 kroner at spare ved at købe det via Ebay, i stedet for i en dansk butik eller nethandel. Det skulle da også vise sig, at prisen var lidt bedre end selve købet, da først mit kamera var ankommet med DHL.

Efter jeg havde ventet det meste af en aften på at lade det medfølgende batteri op, blev jeg en smule overrasket, da jeg tændte for kameraet. Menuen var nemlig på koreansk. Heldigvis kan man finde svar på næsten alt på YouTube, så første barriere, at få kameraet til at tale engelsk, blev klaret med en side-for-side menuvejledning i et videoklip på YouTube fra en person, der sikkert ligesom jeg, også havde købt et parallel-importeret kamera.

Som den videoentusiast jeg nu engang er, så skulle videooptionerne naturligvis findes og indstilles som det første herefter. Og her kom den egentlige overraskelse. For kameraet kunne kun optage enten 24 fps (billeder i sekundet), 30 fps eller 60 fps. Ingen mulighed for den europæiske standard; 25 fps. Jeg ledte og ledte i menuerne, men der var ingen mulighed for at skifte fra NTSC til PAL. Jeg besluttede derfor fluks at skrive til sælger, da der intet sted i salgsteksten stod noget om, at dette europæisk handlede kamera, ikke kunne optage video efter europæisk standard. Da jeg skulle til at pakke kameraet ned i kassen igen, fik jeg aftenens tredje overraskelse; i bunden af kameraet stod der “60i” med små typer. Kameraet var altså kodet til at optage i NTSC.

Lang historie kort; sælger lod til at være noget overrasket, og bad mig sende stillbilleder af menuen og det manglende NTSC/PAL-menupunkt. For hvis kameraet ikke understøttede PAL, så havde deres leverandør øjensynligt også snydt dem. Jeg skulle naturligvis bare returnere kameraet, og så kunne jeg enten få pengene igen, eller få ombyttet det til den ønskede model.

Efter lidt betænkningstid og det faktum at sælger lovede at dække mine returomkostninger, besluttede jeg at bestille et nyt kamera fra samme Ebay-forhandler. Sælger lovede desuden udtrykkeligt, at de ville sende mig et kamera, som kunne skifte mellem NTSC og PAL, og de vedhæftede tilmed et par billeder, hvor deres ekspedient viste funktionen på kameraet.

Så efter et par dage hvor det nu var DHL, jeg sloges med, sad jeg atter med kassen til et spritnyt Sony Alpha 7II i hænderne. Jeg åbnede æsken med spænding, tog kameraet forsigtigt ud af indpakningen, satte batteri i, og tændte for det. Denne gang kunne jeg nogenlunde finde vej igennem den koreanske menu, uden at skulle have YouTube til hjælp. Hvad jeg derimod ikke kunne finde, var igen menufunktionen til at skifte mellem NTSC og PAL. Jeg vendte bunden i vejret på kameraet, og fandt igen et “60i” skrevet over serienummeret.

Tilbage til tasterne og skrive til sælger. Og nu bliver det rigtig sjovt. For sælger påstod, at det simpelthen ikke var muligt, at jeg havde fået et forkert kamera, for de havde nemlig sendt det kamera, som ekspedienten havde taget billeder af ved afsendelsen – det med NTSC/PAL-omskifterfunktionen i menuen. Jeg kiggede på billederne fra sælger, og opdagede at man på det ene billed kunne se bunden på kameraet. Jeg zoomede ind. “50i” stod der over serienummeret. Havde jeg set forkert på mit kamera, stod der ikke “60i”?
Jeg sammenlignede med mit eget billed, og nu blev forskellen tydelig, for serienumrene var ikke ens!

Sælger ville ikke vedstå, at jeg havde modtaget et andet kamera, men jeg måtte heldigvis gerne returnere det. Denne gang anbefalede sælger dog, at jeg fik pengene igen, og købte mit kamera et andet sted. Helt i orden med mig.

Efter yderligere lidt skriverier, fik jeg også tilbageført pengene for mine to forsendelser, så heldigvis er jeg kommet skadefri ud af mit Ebay/Alpha7-eventyr. Nu går turen i stedet ned til en fysisk forhandler her i Danmark.

 

Kategorier: BLOG

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *