AAMSHvis der er noget, der er tæt på at kunne kaldes en videnskab indenfor lyd, så må det være mastering – altså slutfasen hvor lyden optimeres, komprimeres, frekvenser justeres og en ensartethed skabes i lydbilledet. Gode mastering-teknikere er næsten lige så ombejlede, som gode producere er. Men meget af det færdige udtryk afhænger også af dette sidste led. Og det kræver da også sin viden om frekvensniveauer, kompression, attack- og release-tider mm., hvis man vil have et godt resultat. Af samme grund har jeg sjældent stået tilbage med et – efter min smag – tilfredsstillende resultat, når jeg har kastet mig ud i mastering af mit bands indspilninger fra øvelokalet. Indtil jeg faldt over AAMS – Auto Audio Mastering System.

Det kan måske lyde for godt til at være sandt, men AAMS leverer et ganske habilt resultat. Programmet har i alt sin enkelthed over 100 forskellige præopsætninger til alt fra boybands, rock, pop, metal og klassisk til folk, verdensmusik og sågar hollandsk rap. Man smider sin wave-fil ind i programmet, vælger sit ønskede udtryk, og så analyserer programmet ellers små 15 minutter, for til sidst at smide en ny lydfil ud i den anden ende. Er resultatet ikke helt som ønsket, kan man selv give sig i kast med at dreje på knapperne i de mange led, som programmet smider lyden igennem. Eller også kan man prøve med en ny præindstilling.

Rigtige finesmakere vil nok hævde, at denne genvej er for nem. Men i en hurtig håndevending til demoen fra øveren, eller lydklippet som bare skal bruges til lidt video på nettet, kan man opnå rigtig fine resultater, og så er programmet tilmed HELT GRATIS!

Er man mere til at dreje på knapperne selv, så kan programmer som T-racks og Reaper anbefales. Men de koster altså lidt penge, hvis man vil bruge dem ud over test-perioden.

Kategorier: BLOGForside

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *