Det har længe været en mission for mig at få rippet alle vores cd’er til MP3, så cd-samlingen kunne komme ud af stuen, hvor den kun stod og fyldte, for aldrig at blive spillet. Men med cd’ernes bortgang opstod behovet for en musikafspiller, der kunne spille MP3’erne over anlægget, uden at jeg er afhængig af at starte en computer op, hver gang vi skal høre musik.

Mit første forsøg på en løsning blev at lægge musikken ind på min Nexus 7 tablet, og så streame musikken trådløst via bluetooth til en Belkin Bluetooth Music Receiver koblet til anlægget. Desværre er lydkvaliteten langt fra tilfredsstillende, og jeg ledte derfor videre efter en teknik til at have musikken liggende centralt, hvor jeg så kunne styre afspilleren trådløst via f.eks. tablet eller telefon.

Smart TV BoxLøsningen blev en såkaldt “Smart TV box” til 500 kroner fra eBay. En lille kinesisk android-computer med dual core processor, SD-kortlæser, 2 usb-porte, 4 GB indbygget hukommelse og HDMI-output. Oprindeligt er boksen tænkt, som navnet også antyder, som en smart-tv udbygning til fjernsynet, så man kan tilgå f.eks. Netflix fra sofaen via den medfølgende fjernbetjening. Min tanke var, at denne lille boks kunne blive sat sammen med en USB-harddisk og koblet til anlægget, og så kunne jeg fjernbetjene den fra min Nexus 7, så boksen ikke behøvede at være forbundet til fjernsyn eller monitor.

Det hele lyder næsten for nemt til at være sandt, og det var det til dels også.
Boksen blev hurtigt leveret fra sælger. Der var præinstalleret Android 4.2 og en del apps, så jeg satte den til min monitor, for at få den konfigureret til mit formål. Men efter at jeg havde leget rundt en tyve minutters tid og downloadet og afprøvet lidt flere apps, gik boksen pludseligt i sort, og ville derpå ikke genstartes. Et grønt skærmbillede med en førstehjælpskasse og en masse kinesiske skrifttegn var dens eneste livstegn. Jeg kunne næsten regne ud, at firmwaren måtte være beskadiget. Så jeg kontaktede sælger for at høre, hvor jeg fandt en ny. Efter nogle dages venten hvor jeg i mellemtiden havde forsøgt mig med bl.a. firmwaren til Cubieboards (med held), fik jeg en venlig mail tilbage fra sælger, hvor han undskyldte ventetiden grundet det kinesiske nytår, og sendte et link til en ny firmware. BINGO – så var jeg helt kørende igen.

Media Steersman

Med f.eks. Media Steersman kan musikken fjernstyres via UPnP.

Derpå gik jagten ind på de rette apps til mit projekt. XBMC er en af de meget populære open source mediecenter-apps, og jeg havde også oprindeligt regnet med at det var det, som skulle være løsningen. Men XBMC kørte ikke stabilt på kineser-boksen. I stedet faldt valget på BubbleUPnP. UPnP står for Universal Plug and Play, og er en protokol der bl.a. kan benyttes til streaming mellem to enheder på samme netværk. Så med Smart TV boksen parret med min tablet eller telefon via UPnP, har jeg nu ikke kun mulighed for at styre musikken i stuen, jeg kan også streame musikken videre til eller fra tablet/telefon. Så når jeg står i køkkenet, kan jeg slutte telefonen til køkkenradioen, og streame musik fra det centrale lager (min USB-disk) i stuen.

Men den lille smarte boks kan også bruges til andre formål, for kun udvalget af apps i Google Play sætter begrænsningerne. Så med Servers Ultimate har jeg f.eks. sat en FTP-server op, og har jeg brug for at ændre noget på boksen, kan jeg gøre det via VNC fra f.eks. min computer, så jeg ikke behøver at have en skærm tilkoblet. Jeg kan tilmed tilgå boksen ude fra hele verden, når bare der er åbnet for de rigtige porte i routeren.

Næste projekt bliver at bruge boksen som server for fotos og video, hvilket UPnP også giver mulighed for. Og endeligt mangler jeg bare at få konfigureret min router korrekt, så skulle musikken også kunne tages med udenfor hjemmet, og streames direkte til mobiltelefonen.

Kategorier: BLOGForside

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *