Blackmagic Pocket Cinema CameraSå kom det i handlen – det meget omtalte Blackmagic Pocket Cinema Camera.
Dette lille kamera, der ikke er meget større end en smartphone, og kun vejer små 350 gram, skulle med sin super 16 billedsensor i størrelsen 12.5 x 7.4mm være i stand til at skyde full-HD video i ProRes 4:2:2, og på sigt også tabsfri CinemaDNG RAW (når firmware-opdateringen tillader det). Kameraet fås til omkring 6.000 kr (+moms). Ikke meget for et kamera med de egenskaber, så det skal da blive spændende at se, om Blackmagic Pocket Cinema Camera lever op til forventningerne – eller skal vi sige forhåbningerne? De første børnesygdomme er i hvert fald ved at melde sig på nettet.

Gadget-programmet GearAddix kan f.eks. berette, at BMPCC langt fra vil godtage alle SD-kort. Nogle typer vil kameraet slet ikke kendes ved, og med andre kort laver det masser af dropframes.

Bloggeren på CheesyCam har oplevet, at den interne mikrofon opfanger en masse støj fra kameraet, som således kommer med på optagelserne. Det kan dog undgås ved at benytte en ekstern mikrofon.

Så helt fri for børnesygdomme lader Blackmagic Pocket Cinema Camera desværre ikke til at være. Storebroderen – det lige så omtalte Blackmagic Cinema Camera – har også haft sine kritikpunkter. Bl.a. har flere oplevet “sorte pletter”, når de optager i kraftigt modlys, og jeg har hørt folk beklage sig over, at kameraet, som er helt og aldeles bygget op omkring LCD-touchskærmen på bagsiden, nemt kommer til kort, når man f.eks. optager udendørs i sollys.
Dropframes lader også til at være et velkendt problem hos “storebror”.

Men til trods for børnesygdomme – flere af disse bliver forhåbentligt rettet i kommende firmware-opdateringer – må BMPCC alligevel betragtes som en lille revolution med ganske store perspektiver. Tænk bare hvilke muligheder dokumentarister arbejdende i verdens brandpunkter får, når de kan filme i så høj opløsning, med et kamera der mest af alt ligner et billigt turistkamera. Og så er der de kunstneriske og demokratiske perspektiver i, at et kamera der optager med et “professionelt look” kan erhverves for så få penge.

Testfilmen nedenfor gør også, at jeg håber på at få en mulighed for at afprøve dette kamera, gerne i sammenligning med det populære Canon EOS 5D mark II, som jeg har skudt en del på.

Kategorier: BLOGForside

1 Kommentar

SteffensenMedia · 21. august 2013 kl. 11:16

Det ser meget lovende ud. Er ekstremt imponeret over natoptagelserne på http://vimeo.com/67562461. De mørke skygger er næsten helt fri for støj, og billedet har en nærmest filmagtig blødhed. Og til prisen er det jo imponerende!
Hvis man kan undvære ekstrem DOF og vidvinkel, kan man næsten ikke sige nej.

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *